Från Första Visslan till Nu: Olympique de Marseille mot PSG Tidslinje genom Åren

Jacques Perrier

Frankrikes väg till VM-guld

Världsmästerskapet i fotboll är en av de största och mest prestigefyllda turneringarna i världen. Att vinna VM-guld är en bedrift som endast ett fåtal nationer har lyckats med. För att få en överblick över turneringen kan man kolla in tabeller och grupper för fotbolls-VM. Men låt oss nu fokusera på en nation som har haft stora framgångar i VM genom åren – Frankrike.

En lång väntan

Frankrike var med redan i det första världsmästerskapet 1930 och har sedan dess deltagit i de flesta upplagorna av turneringen. Men trots att man ofta tillhört favoriterna dröjde det ända till 1998 innan man kunde lyfta bucklan för första gången.

Vägen dit kantades av både framgångar och misslyckanden. Man nådde semifinal både 1958 och 1986, men åkte också ut i gruppspelet 1978 och missade att kvalificera sig helt 1990 och 1994. Men 1998, på hemmaplan, skulle allt äntligen stämma.

Triumfen på hemmaplan

VM 1998 spelades i Frankrike och förväntningarna på hemmanationen var skyhöga. Laget, med stjärnor som Zinedine Zidane, Thierry Henry och Didier Deschamps, infriade förväntningarna och gick hela vägen.

I finalen ställdes man mot regerande mästarna Brasilien. Det blev en tuff match, men två mål av Zidane och ett av Emmanuel Petit säkrade segern med 3-0. Frankrike var världsmästare för första gången och festen kunde börja.

Nya framgångar

Efter guldet 1998 fortsatte Frankrike att tillhöra världstoppen. Man vann EM 2000 och nådde final i VM 2006, där man föll mot Italien efter straffar.

2018, tjugo år efter den första triumfen, var det dags igen. I Ryssland byggde Frankrike ett ungt och hungrigt lag runt stjärnor som Kylian Mbappé, Antoine Griezmann och Paul Pogba. Laget imponerade stort och i finalen besegrade man Kroatien med 4-2.

En stolt fotbollsnation

Med sina två VM-guld, ett EM-guld och en rad andra framgångar har Frankrike etablerat sig som en av världens absolut bästa fotbollsnationer. Framgångarna har byggt på en kombination av fysik, teknik och laganda som har blivit kännetecknande för fransk fotboll.

Framtiden ser ljus ut för Les Bleus, som det franska landslaget kallas. Med en bred talangbas och en stark fotbollskultur lär vi få se Frankrike i toppen även i kommande mästerskap. Kanske är ett tredje VM-guld inte långt borta?

Oavsett vad så har Frankrikes insatser i VM genom åren gett oss några av fotbollshistoriens mest minnesvärda ögonblick. Från Zidanes magi till Mbappés fartfyllda räder har franska spelare förtrollat fotbollsvärlden. Deras resor i fotbolls största turnering är en saga värd att berätta om och om igen.

En odödlig fotbollssaga

Frankrike och VM är en kärlekshistoria kantad av både eufori och heartbreak. Det är en berättelse om fotbollens magi, om hur drömmar blir verklighet på den största scenen av dem alla.

Från Lucien Laurents historiska första VM-mål 1930 till Mbappés gnistrande insatser 2018 har franska spelare skrivit in sig i fotbollshistorien med eldskrift. Deras bedrifter har fått miljontals hjärtan att bulta och inspirerat generationer av unga att drömma stort.

Så nästa gång VM rullar igång, håll ett extra öga på Les Bleus. För med Frankrike vet man aldrig vad som kan hända. Men man vet att det kommer bli magiskt, dramatiskt och oförglömligt. Det är ju trots allt VM, och det är ju trots allt Frankrike.